Amarantus – nieznana roślina o dużych walorach odżywczych.

Amarantus (szarłat) to roślina bogata w wiele cennych składników odżywczych, białek, tłuszczów, mikroelementów. Spożywanie amarantusa wywiera  korzystny wpływ na układ krwionośny i serce, poprawia  perystaltykę pracy jelit, ma dobroczynny wpływ na naszą skórę, gdyż zapobiega procesom starzenia.

JEDNA Z NAJSTARSZYCH ROŚLIN UPRAWNYCH

Amaranthus zwany po polsku szarłatem, zaliczany jest do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które należą do klasy dwuliściennych, w przeciwieństwie do zbóż należących do klasy jednoliściennych. Nasiona szarłatu swym wyglądem przypominają ziarna zbóż i podobnie jak zboża są bogate w skrobię. Szarłat jest jedną z najstarszych roślin, przed wiekami był uprawiany na terenie imperium Inków i Azteków. Spełniał on ważną rolę w obrzędach religijnych co spowodowało, że konkwistadorzy hiszpańscy po odkryciu Ameryki Południowej w XV wieku, zabronili Indianom uprawy i spożywania szarłatu.  Zahamowało to rozwój tej rośliny na wiele lat.

PONOWNE ODKRYCIE SZARŁATU

Ponowne zainteresowanie szarłatem nastąpiło pod koniec XX wieku. W wielu ośrodkach naukowych podjęto badania dotyczące fizjologii wzrostu i warunków uprawy tej rośliny. Szczegółowym badaniom poddano skład chemiczny nasion i liści. Odkryto, że nasiona szarłatu zawierają dużo białka oraz łatwo przyswajalne żelazo, fosfor, wapń i magnez.

BARDZO WYSOKA PRZYSWAJALNOŚĆ

Białko amarantusa należy do najbardziej wartościowych białek obecnych w roślinach zbożowych i pseudozbożach. Charakteryzuje się ono przede wszystkim bardzo dobrym składem aminokwasowym. Na szczególne podkreślenie zasługuje wysoka zawartość w białku takich aminokwasów, jak lizyna (znacznie większa niż w soi), a także aminokwasów siarkowych: metioniny, cystyny, cysteiny, w które ubogie są zboża.

Pod tym względem szarłat przewyższa większość roślin uprawnych, poza tym skład aminokwasowy białek szarłatu powoduje znacznie większą jego przyswajalność, zbliżoną do białka mleka.

BEZGLUTENOWY

Bardzo korzystną cechą szarłatu jest brak białek glutenowych. Może on być zatem  składnikiem diety osób chorych na celiakię. We frakcji białek szarłatu przeważają albuminy i globuliny, natomiast prolaminy – czyli białka odpowiedzialne za reakcje alergiczne występują w nieznacznych ilościach.

Szarłat zawiera również znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są pożądane z punku widzenia żywieniowego ponieważ jest to najkorzystniejszy czynnik pokarmowy, zmniejszający stężeniu cholesterolu we krwi.

Opracowano technologię pozyskiwania z nasion szarłatu oleju, będącego źródłem tokotrienoli oraz skwalenu. Skwalen jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów neutralizujacych wolne rodniki powstajace w procesie starzenia sie komórek, w związku z tym szarłat znalazl zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

DOBRY RÓWNIEŻ DLA ZWIERZĄT

Dodatkową zaletę szarłatu stanowi możliwość wykorzystania zielonej masy w charakterze paszy dla zwierząt. Ponadto przewiduje się, że szarłat, jako roślina o mechanizmie fotosyntezy typu C4 charakteryzującym się dużą intensywnością wiązania offshore merchant account atmosferycznego CO2, może odegrać istotną rolę w łagodzeniu skutków efektu cieplarnianego zagrażającemu obecnie światu.

AMARANTUS W TWOJEJ DIECIE

Wprowadź amarantus do swojej diety, wykorzystaj nasze przepisy.

Tagi: ,

Comments are closed.